ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR

anlaşmalı boşanma

Anlaşmalı boşanma; en az bir yıl sürmüş bulunan evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması nedeniyle ortak hayatın çekilmez hale geldiği durumlarda tarafların anlaşmalı boşanmanın tüm hususlarında anlaşmaya vararak bu yola başvurmalarıdır. Eşler serbest iradeleri ile müşterek çocukların durumu ve mali sonuçlar bakımından bir protokolü hazırlamalıdır. Hakimin resen incelemeleri sonucunda anlaşmalı boşanmanın tüm hususlarında gereken koşulların sağlandığı kanaatine varıldığında boşanma gerçekleşir. Bu davada mühim olan evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğu hususudur. Hazırlanacak protokol hiçbir tereddütte yer vermeyecek şekilde yapılır.  Kocaeli Anlaşmalı Boşanma davasında avukat arayışınızda uzman kadromuz ile Siyah Hukuk Danışmanlık olarak yanınızdayız.

Türk Medeni Kanun VI. Evlilik birliğinin sarsılması Madde 166 ‘’Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir…. Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.’’ Şeklinde düzenlenmiştir.

ANLAŞMALI BOŞANMA ŞARTLARINI KİM BELİRLER

Anlaşmalı boşanmak için eşler, maddi ve manevi tüm hukuki sonuçlar üzerinde uzlaşma içerisinde olduklarını hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde bildirmeleri gerekmektedir. Müşterek çocuk var ise velayet konusunda da tereddütte yer vermeyecek biçimde anlaşma yapılır. Tarafların özgür iradeleri dahilinde protokol hazırlaması en önemli unsur olarak karşımıza çıkar. Evliliğini anlaşmalı boşanma yolu ile sonlandırmak isteyen eşlerin öncelikle en az bir yıl evli kalmış olmaları gerekir. Anlaşmalı boşanma davası eşlerin en kısa sürede boşanmalarını sağlayan boşanma şeklidir. Anlaşmalı boşanma konusunda hazırlanacak protokol ve diğer tüm hususlar için İzmit’te bulunan büromuzdaki alanında en iyi danışmanlığı veren Siyah Hukuk Danışmanlık bünyesinde bulunan uzman avukatlarımızdan hukuki yardım talep edebilirsiniz.

 

ANLAŞMALI BOŞANMA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ:

KOCAELİ NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

DAVACI: Ad, Soyad, Tc, Adres

DAVALI: Diğer eş Ad, Soyad, Tc, Adres

KONU: Anlaşmalı boşanma protokolünün sunulması ve anlaşmalı boşanma talebinden ibarettir.

AÇIKLAMALAR:

Bu kısma evliliğinizle ilgili ve evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına dair bilgiler vermelisiniz. Kusur unsuruna yer verilmesine gerek yoktur, nitekim boşanma anlaşma yoluyla sonlandırılacaktır. Örneğin;

20/02/2018 tarihinde davalı taraf ile evlendik. Evlilik birliği içinde doğmuş bir kız çocuğumuz vardır. Davalı ile aramızda son bir yıldır uyuşmazlık ve geçimsizliğin vücut bulması sebebiyle evliliğimiz temelinden sarsılmıştır. Bu hususta davalı taraf ile ortak noktada buluşmuş olup anlaşma yoluna gitmiş bulunmaktayız. Evlilik birliğimizin bir yıldan uzun sürmesi ve evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması, ortak hayatın sürdürülebilirliğinin artık mümkün olmaması ve boşanma hususunda anlaşmaya varmış olmamız nedenleriyle evliliğin çekilmez hal aldığı görülmektedir.

Anlaşmalı boşanmanın gerektirdiği tüm hususlarda anlaşmış bulunmaktayız. Türk Medeni Kanun’un 166 Maddesini 3. Fıkrası gereği anlaşmalı olarak boşanmaya karar vermiş bulunmaktayız.

HUKUKİ NEDENLER: HMK, TMK,, TBK, Yargıtay İçtihatları ve sair mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER: Anlaşmalı Boşanma Protokolü, Nüfus Kayıt Örneği, Tapu Kayıtları, Araç Ruhsat Belgesi, Tarafların sosyal ekonomik durumlarına dair belgeler, tanık, yemin, keşif, bilirkişi ve resen gözetilecek deliller ile sair deliller.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda izah olunan sebeplerle;

Anlaşmalı boşanma protokolümüzün ve davamızın KABULÜNE, duruşma tarihinin verilebilecek en kısa tarihe verilerek davalı taraf ile anlaşma boşanmamıza karar verilmesini talep ederim.

 

Aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz.

 

Çekişmeli Boşanma Davaları için ekteki yazıya gidebilirsiniz.

Boşanma Davalarında Şiddetli Geçimsizlik davaları ve konu hakkında bilgilendirme için linkteki yazımızı da okuyabilirisiniz.