AVUKATLIK İÇİN BÜRO KAYITLARI ŞART MI?

Büro kelime anlamı olarak ‘’Çalışma odası, danışma ve yazı işlerinin yürütüldüğü iş yeri’’ şeklinde tanımlanabilir. Avukatlık Kanunu 1. maddesinde avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir denmektedir. Avukat büro kayıtları şart mıdır sorusuna avukatın büro edinme zorunluluğuna ilişkin Avukatlık Kanununun 43. Maddesiyle cevap verilebilmektedir. Avukat bürosunda mesleki faaliyetlerini sürdürmektedir ve bürosunda müvekkil görüşmelerini yaparak işlerinin takip etmektedir. Avukat bürosunda yürüteceği işleri için bürosunu levhaya yazıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde kurmalıdır. Bu büro levhaya yazıldığı baro bölgesinde olmalıdır.

Avukatlık Kanunu Madde 43 büro edinme zorunluluğunu düzenlemektedir. Madde ‘’Her avukat, levhaya yazıldığı tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorundadır. Büronun niteliklerini barolar belirtir. (Ek iki cümle : 30/4/2013 – 6460/3 md.) 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre anagayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın avukatlık büroları faaliyet gösterebilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz. Bir avukatın birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalışan avukatlar ayrı büro edinemezler. (Ek iki cümle : 2/5/2001 – 4667/29 md.) Avukatlık ortaklığı yurt içinde şube açamaz. Milletvekilleri, milletvekilliği süresince avukatlık yapamazlar. Bürosunu veya konutunu değiştiren avukat yenilerinin adreslerini bir hafta içinde baroya bildirmek zorundadır.’’ şeklinde düzenlenmiştir. Bu maddeden anlaşılacağı üzere bir avukatın bir tane bürosu olabilecek, birden fazla büro kuramayacaktır. Avukatlık ortaklığında yurt içinde şube şeklinde bir çalışma yapılamayacaktır, bu hususu kanun açıkça düzenlemiştir. Ayrıca büro veya konut değişikliği durumunda değişikliğin bir hafta içerisinde bildirilmesinin zorunlu olduğu da maddede açıkça düzenlenmiştir.

Avukatın bürosu, mesleki faaliyetlerine sürdürdüğü, müvekkil görüşmelerini yaptığı, çalışmalarını yürüttüğü yerdir. Büro edinme zorunluluğu kanunun 43. Maddesinde de yer bulmaktadır. Madde metninden de anlaşılacağı üzere büronun niteliklerini baro belirtmektedir. Maddede geçen levhaya yazıldığı tarih için aynı kanunun Levhaya yazılma yükümlülüğü kenar başlıklı 66. Maddesine bakılmalıdır. 66. Madde: ‘’ Her avukat, bölgesi içinde sürekli olarak avukatlık edeceği yerin baro levhasına yazılmakla, yükümlüdür. (Ek cümle:11/7/2020-7249/13 md.) Bir ilde birden fazla baronun bulunması hâlinde avukat, bunlardan birinin levhasına yazılır. (2) Bir baro levhasına yazılmış olan avukat, sürekli olmamak şartiyle, memleketin her yerinde avukatlık yapmaya yetkilidir.’’ şeklindedir. Bu maddedeki yükümlülüğü yerine getirmekten itibaren üç ay içerisinde avukat baro bölgesinde bir büro kurmak zorundadır.

Avukatlığın amacı kanunun 2. Maddesinde ‘’Avukatlığın amacı; hukuki münasabetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder.’’ şeklinde düzenlenmiş olup avukat bu amaçlarını gerçekleştirebilmek maksadıyla yukarıda detaylı açıklanan büro edinme yükümlülüğünü yerine getirmektedir. Avukatın hukuki bilgilerini paylaşabilmesi, danışmanlık verebilmesi, müvekkil görüşmelerini yapabilmesi, dosya takiplerini yaparak çalışmalarını sürdürebilmesi için bir büro edinmesi gerekmektedir.

Avukatlığa kabul şartlarını düzenleyen madde 3/e’ye göre ‘’ Levhasına yazılmak istenen baro bölgesinde ikametgahı bulunmak’’ gerekmektedir. Dolayısıyla avukatlık için büro kayıtları şart mı sorusuna cevap verirken sürekli olarak avukatlık yapacağı yerin baro levhasına yazılması gerektiği bu baro bölgesinde ikametgahı bulunması gerektiği ve levhaya yazıldığı tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurması gerektiği söylenebilecektir.

Kanunun 51. Maddesi danışma yapılması uygun olmayan yerleri düzenlemiştir. Buna göre avukatlar baroda yazılı olan bürolarından başka yerlerde iş kabul edemezler. Bu durumun istisnası avukatın özel olarak çağrıldığı hallerdir. Madde ‘’Avukatlar, baroda yazılı olan bürolarından başka yerlerde, mahkeme salonunda veya adalet binasının başka bir yerinde iş sahipleri ile hukuki danışmada bulunmaktan ve iş kabul etmekten yasaklıdırlar. Yukarıki fıkra hükmü, avukatın özel olarak çağrıldığı hallerde uygulanmaz.’’ şeklindedir.

 

Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz;

Avukat Vekalet Ücreti 2022

Avukatlık Hizmeti

Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Dilekçesi

Nişandan Dolayı Tazminat Davaları

Yurtdışında Yapılan Evliliklerin Durumu

İşçi hangi nedenlerle iş sözleşmesini sonlandırabilir?