Hemen Göz Atın !
Çekte zamanaşımı süresi çek düzenleyen ve adına çek düzenlenen hemen herkes açısından fazlasıyla önemli bir husus olarak değerlendirilmektedir. Nitekim çek, bir ödeme aracı olarak kullanılan bir belgedir. Peki, çek ile alakalı zamanaşımı süreleri nasıl işlemektedir? Çeki kullanan kişiler için zamanaşımı başta olmak üzere bütün süreçleri değerlendirerek harekete geçmenin tam zamanı!
Çek Nedir?
Çek, bir ödeme aracı olarak kullanılan değerli belgedir. Kullanımı itibarıyla bankaya verildiğinde ödemesi yapılması gereken çekin piyasada vadeli bir ödeme aracı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kredi kartı kullanımının git gide daha yaygın hale gelmesi sonrasında çek kullanımı daha da azalmıştır. Ancak hala kullanılan bir seçenek olması nedeniyle çek kullanımında pek çok soru işaretine cevap vermek gerekir. Özellikle de hak düşürücü süreler ve zamanaşımı ile alakalı değerlendirmeler yapmak gerektiği unutulmamalıdır.
Çekin Bankadan Vadesinde Tahsili
Çek, uygulamada vadeli bir ödeme aracı olarak kullanılmaktadır. Ancak çekin bir ödeme vadesi olmadığından söz etmek gerekir. Bu nedenle de çekin ibrazı anında çeki keşide eden (düzenleyen) tarafın hesabında yeterli tutar varsa çek bedelinin ödenmesi söz konusu olacaktır. Ancak piyasada ticari uygulamalar değerlendirildiğinde çekin belirlenen vadesi gelmeden ödenmesi söz konusu olmamaktadır.
Çekin tahsilatında tercih edilmesi gereken banka çekin düzenlendiği banka olmalıdır. Aksi durumlarda çek ödemelerinin 1-2 gün uzaması mümkündür. Çekin vadesinde tahsili için gerekli olan şey düzenlendiği bankaya teslim edilmesi ve ödeme talep edilmesidir. Bir çek ödemesi için zamanında ve ilgili bankaya başvurarak sürecin daha makul bir şekilde devam etmesini sağlamak mümkündür.
Çekte Zamanaşımı Ne Zaman Başlar?
Çekte zamanaşımı süresinin başlangıcı; çekin ilgilisine ibraz edilmesi ile alakalı yasal sürenin sona ermesi ile başlamaktadır. Çekin ödenmesi için bankaya ibrazında 10 gün, 1 ay ya da 3 ay gibi süreler vardır. Çekte keşide günü olarak yazılan süreden başlayarak bahse konu sürelerle zamanaşımının söz konusu olduğunu ifade etmek gerekir. Çek için zamanaşımı süresinin başladığı tarih itibarıyla hangi yasa geçerliyse o yasadaki zamanaşımı süreleri dikkate alınmalıdır. Bu bağlamda 03.02.2012 tarihinde yürürlüğe giren kanun çerçevesinde bu tarihten önceki çeklerden zamanaşımı 6 ay olurken sonraki tarihlerde ise zamanaşımı süresi 3 yıl olarak kabul edilmiştir.
Çekte Zamanaşımını Durduran Nedenler
Çekte zamanaşımı süresinin durmasına neden olan haller değerlendirildiğinde bonoya benzer durumlardan söz etmek gerekmektedir. Bu çerçevede zamanaşımının kesilmesine neden olan haller; dava açma, takip talebinde bulunma, davanın ihbar edilmesi ya da alacağın iflas masasına bildirilmesi olarak kabul görmektedir. Zamanaşımının kesilmesi yeni bir zamanaşımı süresinin işlemeye başlaması anlamına gelecektir.
Kesilen zamanaşımı süresi sonrasında süresi aynı olan yeni bir zamanaşımı süreci başlayacaktır. Ancak zamanaşımını kesen hallerle alakalı iptali gerektiren durumlar olabilmektedir. Bu durumda borçlunun zamanaşımı itirazı yaparak sürenin işlemeye devam etmesini sağlaması da olasıdır.
Çekte Zamanaşımı ve Yetki ile İlgili Hukuki Süreç
Çekte zamanaşımı süresinin başlangıcı ve bitişi ile alakalı çeşitli uygulamalar vardır. Ancak bu uygulamaların çek ile ilgili değerlendirmeler ışığında gerçekleştirilmesi önemlidir. Çek nedeniyle hak düşürücü süreçleri takip etmek önemlidir. Hem de hukuki hakları öne sürmek adına dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlar için yapmanız gereken şey bir avukat desteği almanız olacaktır. Ticaret Hukuku Avukatı sayesinde çek düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca zamanaşımı süreçleri ile alakalı çok dikkat etmeniz gereken detaylar hakkında bilgi alabilirsiniz.
Diğer yazılarımızı da göz atabilirsiniz ;
Siber Güvenlik ve Çalıntı Bilgiler
Bedelli Askerlik Parasının İadesi Davası
İŞE İADE DAVASI NEDİR? NASIL AÇILIR? ŞARTLARI NELERDİR? SÜRELERİ NELERDİR?
Siz de fikrinizi belirtin