Hemen Göz Atın !
ARAÇ DEĞER KAYBI DAVASI
Araç değer kaybı, kaza sebebiyle onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade eder. Aracınız kazada herhangi bir hasar görmüşse tamamen ve en düzgün şekilde tamir edilmiş olsa dahi aracınızda değer kaybı oluşur. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus hasar gören bölgenin hiç onarım görmemiş ya da benzer nitelikte bir onarım görmemiş olmasıdır. Örnek olarak; daha önce başka bir kaza sebebiyle boyanan bir parçanın daha sonra başka bir kaza sebebiyle tekrar boyanması değer kaybına sebep olmazken; bu parçanın değiştirilmiş olması ülkemiz koşullarında değer kaybına sebep olabilecektir.
Araç değer kaybı tazminatından kazada kusurlu bulunan tarafın araç sahibi, sürücüsü ve trafik sigortası müteselsil ve müştereken sorumludur. Peki, ‘ Araç değer kaybı şartları nelerdir ?‘ve ‘ Araç değer kaybı için nereye başvurulur ?‘ bu soruların yanıtını arayalım. Araç değer kaybı şartları için Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları’nı incelememiz gerekmektedir.
Buna göre,
-Araçta Değer Kaybı oluşabilecek nitelikte bir zararın meydana gelmiş olması,
-Meydana gelen kazada %100’den az kusurlu olmak
-Kazanın son 2 yıl içerisinde meydana gelmiş olması.
Araç değer kaybı davası yetkili mahkeme neresidir? Araç değer kaybı davası, kanunda yapılan değişiklik üzerine Sigorta Tahkim Komisyonlarında çözümlenebilmektedir. Fakat yapılan değişiklikler ile sigortaya başvuru dava şartı haline getirilmiştir.
ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL TAHSİL EDİLİR?
Araç değer kaybı davası ya da araç değer kaybı talebi için öncelikli olarak kazaya karışan diğer araç sigorta şirketine başvuru yapılması gerekmektedir. İlgili başvuru sonrasında ödemenin olmaması halinde araç değer kaybı davası açılmadır. Bu dava için profesyonel destek almanızı öneririz; nitekim dava şartları ve teknik detayları mevcuttur.
ARAÇ DEĞER KAYBI ZAMAN AŞIMI SÜRESİ
Araç değer kaybı davalarında zaman aşımı süresi 2 yıldır. Zamanaşımı süresi kaza tarihinden itibaren başlar. Son iki yıl içinde kaza yapmışsanız araç değer kaybınızı talep edebilirsiniz.
ARAÇ DEĞER KAYBI TALEP BEYANI
Aracınızdaki zarara bağlı olarak kusurlu tarafın sigorta şirketine değer kaybı talep beyanı ile başvurmanız gerekmektedir. Bunun için sigorta şirketi talep beyanı ile birlikte sizden başkaca evraklar isteyecektir. Peki araç değer kaybı istek dilekçesi için istenen evraklar nelerdir?
Kusurlu tarafın sigorta şirketi;
Hasar ve kaza tespit tutanağı
Fatura
Ruhsat
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Tramer kaza tespit tutanağı
Ekspertiz raporu (Zorunlu değildir.)
Ehliyet
IBAN no
Bütün bu belgeleri değer kaybı talep beyanı ile birlikte verilmesi gerekmektedir. Değer kaybı talep beyanına da aracınızın kazaya maruz kaldığını, size çarpan aracın plakasını ve sigorta poliçesini yazmanız ve aracınızın uğradığı değer kaybını (TL olarak) belirtmeniz gerekmektedir. Değer kaybı talep beyanınızı bu bilgiler doğrultusunda yazmanız, başvurucu olarak “red” cevabı almanızın önüne geçecektir.
Araç Değer Kaybı Emsal Yargıtay Kararı:
YARGITAY 4.HUKUK DAİRESİ 2003/477 E.
…Davacının olaydan sonraki mal varlığı değeri, zarar verici olayın meydana gelmemesi halinde değerinden daha az ise zarar var demektir. Gerçekten bir şeyin tahrip edilmesi veya zarar görmesi halinde nesnel zararı tayin etmek için kural olarak objektif değeri esas almak gerekir. Mahkemece olaydan dolayı araçta meydana gelen değer kaybı bilirkişi aracılığı ile belirlenmeden , bu kalem istek hakkında karar verilmemiş olması bozmayı gerektirmiştir.
şeklinde sadece aracın yaşını gözeterek değer kaybı olmayacağını belirten bilirkişi raporuna dayanılıp, bu kalem isteğin reddine karar verilmiş olması bozmayı gerektirir…
YARGITAY 15. HUKUK DAİRESİ 2004/5684
….Dava trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemidir. Otomobilin yaşı ve kaza nedeniyle otomobilde meydana gelen hasarlar dikkate alındığında davacıya ait otomobilde değer kaybı oluştuğunu kabul zorunludur.
Davacıya ait otomobil 2000 model olduğuna göre dava konusu otomobilin hasarsız değeri ile kazadan sonraki tamir edilmiş değerinin belirlenip raporda açıklanması, meydana gelen değer kaybının bu değerler üzerinden tartışılarak hesaplanması gerekir…
Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır? Aracımın değer kaybı ne kadar? Değer Kaybı Sorgulama, Değer Kaybı hesabı için tıklayabilirsiniz.
SIKÇA SORULAN SORULAR ?
Araç değer kaybı davaları ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtını burada bulabilirsiniz.
- Araç Değer Kaybı Nedir?
“Araçlarda değer kaybı nedir ?” sorusu, bugün kaza yapan birçok sürücünün karşısına çıkmaktadır. Araç değer kaybı, meydana gelen bir kaza sonrası onarılan aracın ikinci el piyasa fiyatına göre değer kaybetmesidir. Kazanın ardından tamir edilen aracın onarımı her ne kadar kusursuz olsa dahi, arabanın satış fiyatı kaza öncesi belirlenen satış fiyatından her halükarda daha düşük olacaktır.
- Araçlarda Değer Kaybı Nasıl Olur?
Araç kazaları sonrası birçok sürücü arabasını tamir ettirdikten sonra satmaya eğilim gösterir. Bu tarz durumların yaşanması sonucu aracın ikinci el satış fiyatında düşüş olduğunu gözlemleyen araç sahiplerinin çokluğu, araçlarda değer kaybı sorununda bilincin artmasına vesile olmuştur. Kaza yaparak hasar gören bir araç, onarıldıktan sonra hasarın derecesine göre değer kaybı yaşar. Değer kaybını karşılayacak taraf ise, kazada tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olan taraftı
- Değer kaybı davası ne kadar sürer?
Değer kaybı davası, Sigorta Tahkim Komisyonu iş yoğunluğuna bakarak 3 ay ile 6 ay arası sürmektedir.
- Aracımda ne kadar değer kaybı çıkar?
Değer kaybı hesaplaması yapabilmek için bir takım bilgiler gerekmektedir. Burada süreci sizin adınıza takip ederek hesaplamayı başta öğrenebilirsiniz.
- Değer kaybını nereden talep edebilirim?
Değer kaybınızın talebi için öncelikli olarak kazada yer alan karşı taraf sigorta şirketine başvuru yapmanız gerekmektedir.
- Araç Değer Kaybı Davalarında Zaman Sınırı Var mı?
Araç değer kaybının tahsisi için dava açabileceğiniz süre 2 yıl ile sınırlıdır. Zaman aşım süresi için kazanın gerçekleştiği tarih baz alınır. Aracınızdaki değer kaybının tahsisi için 2 yıl içerisinde araç değer kaybı davası açmanız gerekir.
- Kasko Araç Değer Kaybını Karşılar mı?
Kaza nedeniyle araç değer kaybına uğrayan araç tek olmayabilir. Kazada sorumluluğu bulunan kişilerin aracında da değer kaybı meydana gelebilir. Ancak trafik sigortası tek bir kişinin araç değer kaybını karşılar, bu kişi kazada sorumluluğu bulunmayan veya sorumluluk oranı az olan kişidir. Kazaya neden olan kişilerin güvencesi ise kasko sigortası olacaktır.Kasko ve araç değer kaybı ilişkisine bakıldığında; genellikle kasko poliçeleri, onarım nedeniyle ortaya çıkan araç değer kayıplarını teminat altına almaz. Bu nedenle de kasko sigortasından talepte bulunulamaz. Ancak bazı sigorta şirketleri, kasko kapsamında araç değer kaybı güvencesine de yer vermektedir.
Siz de fikrinizi belirtin